Αυτοματοποιημένη οδήγηση, με απλά λόγια.
- AsfalosTvRadio
- Feb 19
- 2 min read


Η αυτοματοποιημένη οδήγηση χωρίζεται σε διαφορετικά επίπεδα, από το 0 έως το 5, ανάλογα με το πόσο εμπλέκεται ο οδηγός στη διαδικασία.
Επίπεδο 0: Ο οδηγός έχει τον πλήρη έλεγχο χωρίς αυτοματοποίηση.
Επίπεδο 1: Υπάρχουν βασικά συστήματα υποβοήθησης, όπως το cruise control.
Επίπεδο 2: Το όχημα μπορεί να ελέγχει ταυτόχρονα την ταχύτητα και την κατεύθυνση, αλλά ο οδηγός πρέπει να είναι έτοιμος να παρέμβει ανά πάσα στιγμή.
Επίπεδο 3: Το αυτοκίνητο μπορεί να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο σε ορισμένες συνθήκες (π.χ. αυτοκινητόδρομοι), αλλά ο οδηγός πρέπει να είναι διαθέσιμος για να παρέμβει αν χρειαστεί.
Επίπεδο 4: Το όχημα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα χωρίς την ανάγκη παρέμβασης του οδηγού, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές.
Επίπεδο 5: Πλήρως αυτόνομα οχήματα που δεν χρειάζονται οδηγό.
Νέες αποφάσεις για τα αυτοκίνητα με συστήματα υποβοήθησης Επιπέδου 2.
Τα αυτοκίνητα με συστήματα υποβοήθησης οδηγού Επιπέδου 2 θα μπορούν πλέον να λειτουργούν με «hands-off» (χωρίς να απαιτείται να κρατά ο οδηγός το τιμόνι) και να επιτρέπουν την αλλαγή λωρίδας που προτείνεται από το σύστημα. Ωστόσο, αυτή η λειτουργία θα επιτρέπεται μόνο σε αυτοκινητόδρομους, σύμφωνα με τις τελευταίες συζητήσεις της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για τα αυτοματοποιημένα οχήματα στη Γενεύη.
Η UNECE (Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών) καθορίζει πρότυπα ασφαλείας που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία, αλλά όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πιέζουν για περισσότερες δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης, ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών εκφράζει ανησυχίες για την πιθανή σύγχυση μεταξύ του ελέγχου από τον οδηγό και το σύστημα, καθώς ο οδηγός παραμένει νομικά υπεύθυνος. Έχει καταγραφεί ότι πολλοί οδηγοί βασίζονται υπερβολικά στην τεχνολογία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ατυχήματα όταν το σύστημα αποτυγχάνει.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το σύστημα Autopilot της Tesla (FSD - Full Self Driving) λειτουργεί σε πολλά οχήματα, οι ρυθμιστικές αρχές ερευνούν εκατοντάδες ατυχήματα που σχετίζονται με αποτυχίες του συστήματος. Παρόμοιες ανησυχίες έχουν εκφραστεί και για το Blue Cruise της Ford. Στην ΕΕ, δεν υπάρχει υποχρέωση δημόσιας αναφοράς για τέτοια ατυχήματα, γεγονός που δυσκολεύει την εκτίμηση των κινδύνων.

Αμφιβολίες και εκκλήσεις για περισσότερη ασφάλεια.
Αρκετές χώρες, όπως η Ολλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ζητήσει περισσότερα δεδομένα πριν από την έγκριση πιο προχωρημένων λειτουργιών, όπως οι αυτόματες αλλαγές λωρίδας. Ο ειδικός του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου Ασφάλειας & Μεταφορών, Frank Mütze, δήλωσε ότι είναι ανεύθυνο να επιτρέπεται η τεχνολογία χωρίς σαφή απόδειξη της ασφάλειάς της και ζήτησε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισμού παρόμοιου με την αμερικανική NHTSA για τη διερεύνηση ατυχημάτων και την επιβολή ανακλήσεων.
Παράλληλα, η Ελβετία έγινε η πιο πρόσφατη χώρα που επιτρέπει την αυτοματοποιημένη οδήγηση Επιπέδου 3, όπου το όχημα έχει τον πλήρη έλεγχο υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Η Mercedes-Benz ηγείται της ανάπτυξης αυτής της τεχνολογίας, με το σύστημα Drive Pilot που επιτρέπει ταχύτητες έως 95 km/h σε γερμανικούς αυτοκινητόδρομους.
Το μέλλον της αυτοματοποιημένης οδήγησης
Η UNECE φαίνεται να επιλέγει μια προσεκτική προσέγγιση, επιτρέποντας περιορισμένες λειτουργίες υποβοηθούμενης οδήγησης μόνο στους αυτοκινητόδρομους. Ωστόσο, η συζήτηση για τα όρια μεταξύ ανθρώπινης και αυτόνομης οδήγησης συνεχίζεται, καθώς οι ειδικοί ζητούν περισσότερα δεδομένα και αυστηρότερους ελέγχους πριν από την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των συστημάτων. Ένα είναι το σίγουρο. Επειδή απέχουμε αρκετά από το τέλειο... κρατάμε καλά συντηρημένο τον «μηχανισμό» εκείνο» που λέγεται άνθρωπος.
Comments