top of page

Euro NCAP:Μεγάλες διαφορές στην ασφάλεια των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού

  • Writer: AsfalosTvRadio
    AsfalosTvRadio
  • Dec 8, 2024
  • 2 min read

Το Euro NCAP δοκίμασε πέντε νέα αυτοκίνητα με υποβοηθούμενη οδήγηση επιπέδου 2 έναντι των τελευταίων πρωτοκόλλων του και βρήκε μεγάλες διαφορές στην εφαρμογή της τεχνολογίας από τους κατασκευαστές.



Η αξιολόγηση του Euro NCAP για τα συστήματα υποβοηθούμενης οδήγησης, που εισήχθη για πρώτη φορά το 2020, βασίζεται σε δύο πυλώνες: την ικανότητα υποβοήθησης, την ισορροπία μεταξύ του επιπέδου βοήθειας που προσφέρει το όχημα και του βαθμού στον οποίο το σύστημα βοηθά τον οδηγό να παραμείνει αφοσιωμένος στην οδήγηση και τους περιορισμούς του συστήματος· και Safety Backup, τα μέτρα που λαμβάνονται σε κρίσιμες καταστάσεις για την αποφυγή σύγκρουσης. 


Το 2024, το Euro NCAP επέκτεινε τις απαιτήσεις παρακολούθησης του οδηγού και εισήγαγε πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της υποβοήθησης ταχύτητας που σχετίζεται με τη συνάφεια της λωρίδας, τα χαρακτηριστικά του δρόμου και τους τοπικούς κινδύνους. Επιπλέον, τα σενάρια Safety Backup έχουν επεκταθεί για να συμπεριλάβουν την αποφυγή μοτοσικλετιστών, παράλληλα με τους πεζούς και τους ποδηλάτες. Η αξιολόγηση safety backup στα αυτοκίνητα, έχει να κάνει με την σωστή εκτίμηση και ανάλυση των εφεδρικών ή εναλλακτικών συστημάτων ασφαλείας που υπάρχουν σε ένα όχημα. Αυτά τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν ως "δεύτερη γραμμή άμυνας" σε περίπτωση που κάποιο κύριο σύστημα δεν μπορέσει να ανταποκριθεί σε μία επικίνδυνη κατάσταση.


Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ξεχώρισαν τα συστήματα υποβοηθούμενης οδήγησης δύο αυτοκινήτων, με «εξαιρετικά» επίπεδα ικανότητας υποβοήθησης και «εξαιρετικό» Safety Backup. Το BMW i5 και η Mercedes-Benz C-Class αξιολογήθηκαν ως «Πολύ Καλά», τα συστήματα που παρέχουν στιβαρή ταχύτητα και πλευρικό έλεγχο για την ανάληψη μεγάλου μέρους του οδηγικού φορτίου, ενώ παράλληλα κρατούν τον οδηγό «εν κινήσει», για να ανακτήσει τον έλεγχο. αν χρειαστεί. Για το Safety Backup, η Mercedes σημείωσε ιδιαίτερα υψηλά σκορ, το αυτοκίνητο κινείται στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης και εκτελεί ελεγχόμενη στάση εάν ο οδηγός δεν ανταποκρίνεται.

Τα Volkswagen ID.7 και Volvo EC40 (προηγουμένως το C40 Recharge) έλαβαν βαθμολογία «Καλή». Και τα δύο αυτοκίνητα είχαν καλή απόδοση, αν και δεν είχαν μερικά από τα πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά και τις στιβαρές επιδόσεις της BMW και της Mercedes-Benz.

Το όχημα εκείνο που «Δεν συνιστάται» από το Euro NCAP, είναι το BYD ATTO 3 με το Έξυπνο Προσαρμοζόμενο Cruise Control. Το σύστημα υποβοήθησης ταχύτητας δεν ερμήνευσε σωστά τα οδικά σήματα και σημείωσε μέτρια βαθμολογία στην ικανότητα υποβοήθησης. Στο Safety Backup, το αυτοκίνητο δεν πέτυχε τα ελάχιστα πρότυπα, με συνολική κακή απόδοση του ACC έναντι σταματημένων οχημάτων και την έλλειψη δράσης σε περίπτωση που οδηγός δεν ανταποκρίνεται. Σε αυτό το κρίσιμο σενάριο, το σύστημα απενεργοποιεί την υποστήριξη του τιμονιού μετά από παρατεταμένη περίοδο αδράνειας, ενώ δυστυχώς, διατηρεί τον έλεγχο της ταχύτητας – αφήνοντας στη μοίρα του/της έναν οδηγό που δεν ανταποκρίνεται.


  

Επίσης, οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ άνοιξαν μια ακόμη έρευνα για το σύστημα υποβοήθησης οδηγού επιπέδου 2 της Tesla, το οποίο εσφαλμένα διατίθεται στο εμπόριο ως «Full Self-Driving (FSD)». Η έρευνα αφορά μια σειρά ατυχημάτων σε συνθήκες ομίχλης, σκόνης ή έντονης θάμβωσης. Το σύστημα FSD της Tesla, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη, βασίζεται σε κάμερες χωρίς σύστημα lidar (το οποίο χρησιμοποιεί λέιζερ για τη χαρτογράφηση του περιβάλλοντος) ως εφεδρικό.  


Comments


bottom of page